800 grammaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä

kirjoittanut | 27.04.2017 | Blogi | 4 Kommentit

Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan suositeltava määrä vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä päivässä on vähintään 500 grammaa päivässä. Uuden koostetutkimuksen (meta-analyysin) mukaan sydän- ja verisuonitautien näkökulmasta terveellisempi määrä olisi jopa 800 grammaa päivässä ja syöpäsairauksien näkökulmasta 600 grammaa päivässä. Myös kuolemien näkökulmasta 800 grammaa olisi parempi tavoite kuin 500 grammaa. Tähän etenevien kohorttitutkimuksen meta-analyysiin otettiin mukaan yhteensä 95 tutkimusta, jotka oli julkaistu vuosina 1985-2016.

”In this meta-analysis of 95 studies (142 publications), reductions in risk of cardiovascular disease and all-cause mortality were observed up to an intake of 800 g/day of fruit and vegetables combined, whereas for total cancer no further reductions in risk were observed above 600 g/day.

Inverse associations were observed between intake of apples/pears, citrus fruits, green leafy vegetables/salads and cruciferous vegetables and cardiovascular disease and mortality, and between green-yellow vegetables and cruciferous vegetables and total cancer risk.”

Suomalaiset käyttävät arvioiden mukaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja noin 300 grammaa päivässä eli 200 grammaa vähemmän kuin mikä on suositus, joten tuohon 800 gramman tavoitteeseen päästääkseen meidän olisi enemmän kuin tuplattava hevi-tuotteiden käyttö. On mielenkiintoista nähdä miten tulevissa erilaissa ravitsemussuosituksissa otetaan tämä uusi tieto vastaan. Kovennetaanko tavoitteita edelleen viimeisen näytön perusteella, jolloin olemme entistä kauempana tavoitteesta, vai tyydytäänkö entiseen tavoitteeseen ja yritetään ensiksi saavuttaa se? Ne, jotka kykenevät tavoitelkoot jo nyt 800 grammaa päivässä – Kreikassa tällainen ravitsemussuositus on ollut olemassa jo vuodesta 1999.

PS. Kuten usein ennenkin vastaavissa meta-analyyseissä, meta-analyysin supplementti sisältää mielenkiintoisia nyansseja. Esimerkiksi purkkihedelmillä ei näytä olevan terveyttä suojaavaa vaikutusta vaan ehkä jopa päinvastoin.

Lähde

Aune et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality–a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology, 2017; DOI: 10.1093/ije/dyw319

Jälkikirjoitus (27.4.2017, klo 13.00)

Ohessa esimerkki Finelistä, miten tämän reilun 800 grammaa saa täyteen. Kannattaa aloittaa aamusta ja jatkaa iltaan… Testaa oma saantisi Finelillä