Ruuat jotka pidentävät ikää

kirjoittanut | 4.05.2017 | Blogi | 5 Kommentit

Suuri osa suomalaisista on tutkimusten mukaan tyytyväisiä elämäänsä. Kukapa heistä ei haluaisi nauttia tyytyväisyydestä hieman pidempään täällä maan kamaralla?

Ruualla voidaan vaikuttaa mm. tyypin 2 diabetekseen, syöpään, sydän- ja verisuonitauteihin sekä dementiaan sairastumisen riskiin. Ei siis ihme, että ruoka vaikuttaa myös elämän pituuteen.

Uudessa tutkimuskoosteessa (meta-analyysissä) analysoitiin yhteensä 102 etenevää väestötutkimusta. Tutkimus on toistaiseksi laajin etenevien väestötutkimusten analyysi aihepiiristä, se kattoi aiemmat tutkimukset aina joulukuuhun 2016 saakka. Alla oleva kuva kertoo kunkin ruokaluokan aiheuttaman riskin vähenemän tai suureneman annosvastekäyrinä.

”With increasing intake (for each daily serving) of whole grains (RR: 0.92; 95% CI: 0.89, 0.95), vegetables (RR: 0.96; 95% CI: 0.95, 0.98), fruits (RR: 0.94; 95% CI: 0.92, 0.97), nuts (RR: 0.76; 95% CI: 0.69, 0.84), and fish (RR: 0.93; 95% CI: 0.88, 0.98), the risk of all-cause mortality decreased; higher intake of red meat (RR: 1.10; 95% CI: 1.04, 1.18) and processed meat (RR: 1.23; 95% CI: 1.12, 1.36) was associated with an increased risk of all-cause mortality in a linear dose-response meta-analysis.”

Tutkijat toteavat tulosten olevan erittäin hyvin linjassa terveellisinä pidettyjen traditionaalisen Välimeren ruokavalion ja suositusten mukaisen ruokavalion kanssa. Tutkijat arvioivat, että laskennallisesti ennenaikaisen kuoleman riskiä voi pienentää 56 %:lla syömällä mahdollisimman terveellisesti ja vastaavasti lisätä kaksinkertaiseksi syömällä hyvin epäterveellisesti.

Tämäkään tutkimus ei varmasti ole viimeinen sana ja sisältää joitakin sekoittavia tekijöitä, mutta tämän laajempaa ja laadukkaampaa ruokaan liittyvää aiemman tutkimusmassan analyysiä elämän pitenemisestä ei ole. Luulisi kiinnostavan mediaakin 😉

PS. Tutkimuksen tulokset ovat hyvin linjassa aiempien asiantuntijatahojen kanssa. Katso The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) –tietokannan arvio tästä; ne ruokatekijät jotka liian vähän tai liikaa käytettynä aiheuttavat eniten ennenaikaisesti menetettyjä vuosia (YLDs) Suomessa.

Lähde

Schwingshackl L, Schwedhelm C, Hoffmann G, Lampousi AM, Knüppel S, Iqbal K, Bechthold A, Schlesinger S, Boeing H. Food groups and risk of all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr. 2017 Apr 26. pii: ajcn153148.

Seuraa Antidoottia. Tutkittua tietoa ja harkittuja kannanottoja terveydestä ja hyvinvoinnista.