Taas ravistellaan aamiaisen asemaa

kirjoittanut | 31.01.2019 | Blogi | 3 Kommentit

Piintyneiden uskomusten kyseenalaistaminen ja uskomusten perusteellinen testaaminen on tervetullutta. Mutta voiko uuden aamiaista koskevan meta-analyysin (tutkimuskoosteen) laskea perusteelliseksi uskomusten testaamiseksi?

Toissa päivänä BMJ-tiedelehdessä julkaistiin satunnaistettujen aamiaistutkimuksien meta-analyysi Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials ja aiheeseen liittyvä mielipidekirjoitus Tim Spector: Breakfast—the most important meal of the day?.

Sekä meta-analyysissä että mielipidekirjoituksessa kritisoidaan eri maiden ja organisaatioden ravitsemussuosituksia, joiden mukaan aamiainen on tärkeä osa terveyttä edistävää aterirytmiä. Lisäksi aamiaisen merkitys terveydelle typistetään molemmissa kirjoituksissa pelkäksi painonhallintakysymykseksi.

Meta-analyysin johtopäätösten ensimmäinen lause kuuluu: ”This study suggests that the addition of breakfast might not be a good strategy for weight loss” –meta-analyysi viittaa siis siihen, että aamiaisen syöminen ei ole hyvä painonhallintastrategia.

Onko tulos uskottava? Minun uskoa hieman koetellaan.

Jotta voitaisiin ymmärtää jonkin toimenpiteen vaikutus painonhallintaan tutkimuksen pitää olla riittävän pitkä. Esimerkiksi vähähiilihydraattista ruokavaliota koskevia meta-analyysejä on useita, joissa tutkimuksen kesto on ollut minimissään 6 kuukautta. Jopa kahden kolmen vuoden tutkimuksia löytyy.

Mutta. Tähän meta-analyysiin otettiin mukaan yhteensä 11 tutkimusta, joista 4 kesti korkeintaan yhden vuorokauden. Yksi tutkimukseen valituista kesti vain 8 tuntia, mutta tämä ei tosin ollut mukana varsinaisessa meta-regressiossa.  Yksikään tutkimus ei kestänyt puoltakaan vuotta, pisin oli 4 kuukautta. Suurin osa 1-4 viikkoa kestäneitä tutkimuksia. Näin lyhyistä tutkimuksista ei voi luotettavasti päätellä mitään pitkäaikaisesta painonhallinnasta.

Mitä tutkittavat söivät aamiaisella? Tämä on (puutteellisesti) selitetty taulukossa 2. Eniten käytetty aamiainen oli tuoremehu muroilla ja valkoinen leipä. Yhdessä tutkimuksessa aamiainen kuvataan seuraavasti:

bran cereal between 7 and 8 am, and a chocolate covered cookie between 10 30 and 11 am.”

Kuka oikeasti olettaa tällaisen aamiaisen olevan painonhallintateko? Missä ravitsemussuosituksessa tai PT:n ohjeessa tällaista aamiaista suositetaan?

Kaikki meta-analyysin erilaiset tutkimukset vaihdellen 8 tunnin tutkimuksesta 16 viikon tutkimukseen sulautettiin yhteen, ja saatiin tulokseksi, että aamiaisen syöminen johtaa 260 kcal suurentuneeseen energian saantiin per päivä vs. aamiaisen väliin jättäminen. Tämä perustuu 7 viikon keskimääräiseen tutkimuksen kestoon.

Vaikuttiko tämä 260 kcal/pv lisäenergia painoon? Kyllä, tutkittavat painoivat 0,4 kg enemmän, jos söivät aamiaisen päivittäin vs. jos olisivat jättäneet sen väliin.

Muutama muukin asia askarruttaa tässä tutkimuksessa. Analyysistä suljettiin pois lapsilla ja nuorilla tehdyt tutkimukset. Samoin tyypin 2 diabeetikoilla tehdyt tutkimukset, joissa on nähty, että proteiinipitoinen aamiainen ja/tai aamu-päiväpainotteinen aterirytmi parantaa verensokerin hallintaa sekä auttaa laihduttamaan, suljettiin pois analyysistä.

Tutkimus ei kerro mitään terveelliseen ja riittävän proteiinipitoisen aamiaisen integroimisesta päivittäiseen terveyttä kokonaisuudessaan edistävään ruokavalioon pitkällä aikavälillä, esimerkiksi vähintään 6 kuukauden aikana.

Kohorttitutkimukset antavat tietoa vuosikausien pitkäaikaistuloksista, ja niiden mukaan skippajilla on taipumus olla lihavampia.

Tutkimus ei myöskään kerro mitään siitä, miten aamiaisen skippaaminen suhteessa terveelliseen aamiaiseen vaikuttaa verensokeri-, kolesteroliarvoihin tai keskittymiskykyyn tai terveyttä edistävien ruoka-aineiden, kuten marjojen, hedelmien tai kasvisten saantiin tai päivittäiseen suojaravintoaineiden saantiin. Näistä aiheista olen aiemmin kirjoittanut kirjoituksessa Aamiaisen merkitys terveydelle. Mitä tutkimustieto kertoo?

Tutkimus viittaa puutteistaan huolimatta siihen, että laadultaan heikko aamiainen ei auta painonhallinnassa, vaan saattaa jopa vaikeuttaa sitä.

Kun aamiaisen asemaa halutaan tosissaan kyseenalaistaa, on tehtävä riittävän pitkäkestoisia satunnaistettuja tutkimuksia (ainakin 6 kk), ja tällöin on kiinnitettävä huomiota, sekä terveillä että tyypin 2 diabeetikoilla, painon lisäksi ainakin sokeriaineenvaihdunnan ja veren kolesterolin muutoksiin sekä suoja- ja makroravintoaineiden saannin muutoksiin.

Tämän meta-analyysin arvo jää tässä suhteessa olemattomaksi.

PS. Jos sinulla on painonhallinta kunnossa, syöminen riittävässä kontrollissa iltaisin, veriarvoissa ei ole ongelmia, ja voit muutenkin erinomaisesti, voit erinomaisesti jatkaa aamiaisen skippaamista. Aamiaisen syöminen ei ole mikään autuaaksi tekevä asia.

[Kirjoitusta päivitetty 1.2.2019,  artikkeliin mukaan valittua 8 tuntia kestäneen tutkimuksen tekstiosaa muokattu JK:n huomiosta]

Lähde

Sievert Katherine, Hussain Sultana Monira, PageMatthew J, Wang Yuanyuan, Hughes Harrison J, Malek Mary et al. Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials