Tyypin 2 diabeteksen riskiin vaikuttavat ruuat

kirjoittanut | 19.04.2017 | Blogi | 10 Kommentit

Juuri ilmestyneen etenevien väestötutkimuksien meta-analyysin eli koostetutkimuksen mukaan yksittäisillä ruoka-aineilla on kokonaisruokavalion lisäksi merkitystä tyypin 2 diabeteksen riskin kannalta. Koostetutkimus käsitti yhteensä 88 tutkimusta.

”Among the investigated food groups, selecting specific optimal intakes (by increasing whole grains, vegetables, fruits, and dairy; and reducing red and processed meats, SSB, and eggs) can lead to a considerable change in risk of T2D”

Maitotaloustuotteet, vihannekset/juurekset, hedelmät/marjat ja täysjyvävilja näyttävät siis vähentävän tyypin 2 diabeteksen riskiä. Punainen ja prosessoitu liha, kananmunat (?) sekä lisättyä sokeria sisältävät mehut ja limonadit näyttävät lisäävän tyypin 2 diabeteksen riskiä. Sen sijaan raffinoidun viljan (höttöhiilareiden) haitallinen ja palkokasvien suojaava yhteys ei varmistunut analyyseissä, vaikka vaikutus näyttää alla olevien riskikäyrien mukaan visuaalisesti ilmeiseltä (kuva alla). Pähkinät ja kala olivat neutraaleja tyypin 2 diabeteksen suhteen.

Täysjyväviljaa ja diabetesta koskevat hyvät uutiset saivat vahvistusta viime viikolla, kun Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin täysjyväviljan käyttöä kuvaavien merkkiaineiden korkeamman pitoisuuden veressä olevan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyteen. Havainto varmistettiin kolmessa eri väestötutkimuksessa, joista kaksi oli suomalaista ja yksi ruotsalainen.

Edellä mainitut havainnot vahvistavat sen, että tyypin 2 diabeteksen kannalta ravitsemussuositusten mukainen tai traditionaalista Välimeren ruokavaliota mukaileva ruokavalio on eduksi tyypin 2 diabetekselta suojautumisessa. Tutkijoiden arvion mukaan valitsemalla oikein edellä mainitttuja ruokia, voitaisiin laskennallisesti ehkäistä 42 % tyypin 2 diabteksesta.

Kannattaa muistaa, että tämä koostetutkimus koski vain tyypin 2 diabetesta, ei tyypin 1 diabetesta. Edelleen on hyvä tiedostaa, että neutraaleiksi diabeteksen kannalta havaituilla pähkinöillä ja kalalla on useita edullisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiterveyteen. Tutkimuksen tulokset ovat pitkälti linjassa aiemmien meta-analyysien kanssa, joskin kananmunaa koskevat havainnot jossain määrin ristiriitaisia. Tutkija Jyrki Virtanen kuvaili kananmunaan liittyvien tutkimuksien ristiriitaisuuden syitä aiemmin tässä blogikirjoituksessa. 

Lähde

Schwingshackl, L., Hoffmann, G., Lampousi, AM. et al. Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol (2017). doi:10.1007/s10654-017-0246-y

Aiheeseen liittyviä aiempia kirjoituksia:

Eri proteiinin lähteiden vaikutus terveyteen

Ruuan, lihavuuden, liikunnan ja geenien merkityksestä tyypin 2 diabeteksessa

Näissä ravintotekijöissä meillä on eniten parannettavaa.

Uutta tietoa kananmunan ja terveyden välisestä yhteydestä kuopiolaistutkimuksista