USA:ssa sokerijuomat lisäverolle?

kirjoittanut | 17.09.2009 | Uutiset

On tunnettua, että sokeripitoisten limonadijuomien kulutus on yhteydessä lihavuuden lisääntymiseen. USA:ssa sokeripitoisista juomista saatu energiamäärä on nelinkertaistunut viimeisten 40 vuoden aikana. Nykyisin amerikkalaiset saavat keskimäärin 175 kcal päivässä sokeripitoisista limonadeista. Kun huomioidaan miten epätasaisesti juomien kulutus on jakaantunut väestössä on selvää, että joidenkin henkilöiden osalta todellinen kalorimäärä päivää kohden limonadeista on moninkertainen verrattuna keskikulutukseen.

USA:ssa pohditaankin nyt uutterasti pitäisikö sokeripitoisia (ja fruktoosipitoisia) juomia verottaa ankarasti, samalla tavalla kuin tupakkaa (Brownell et al 2009). NEJM-tiedelehdessä ehdotetaan veroa, joka nostaisi sokeristen limonadien ja muiden juomien hintoja n. 20 %. Keinomakeutusaineilla makeutetuille juomille veroa ei suunnitella.

Sokeripitoisten limonadien on osoitettu lisäävän liikapainon kehittymistä, sillä kalorit tulevat normaalin energiankulutuksen päälle. Sokerijuomilla on huono kylläisyysarvo, ja 175 kcal päivässä (n. 5 dl sokerilimonadia päivässä) aiheuttaa laskennallisesti jo vuodessa n. 8-10 kilon painonnousun. Lisäksi sokeripitoisten limonadien käyttäjien on havaittu sairastuvan muita useammin sydän- ja verisuonitauteihin ja aikuistyypin diabetekseen. Vaikutukset välittynevät paitsi painon kautta myös HDL- kolesterolin ja triglyseridien (TG) kautta. HDL (hyvä kolesteroli) alenee ja  TG kohoaa sokerin kulutuksen lisääntyessä ja siten sydäntautiriski lisääntyy.

Lihavuuden kustannukset ovat USA:ssa 9 % terveysmenoista eli 149 miljardia dollaria, joista puolet maksetaan julkisin varoin (veroin). Artikkelin kirjoittajat aiheellisesti toteavatkin, että jos näyttö sokerin vaaroista alkaa olla selvä, nyt on aika toimia ja laittaa sokeripitoiset virvoitusjuomat ankarammalle verolle. Olisiko aika tehdä samanlainen liike Suomessakin?

Loppukaneetiksi voisi todeta, että keinomakeutusaineilla makeutetut limonadit ovat terveydelle edullisempia tämän päivän tiedon valossa. Viime aikaisissa ihmiskokeissa ei ole saatu mitään vakuuttavaa näyttöä siitä, että keinomakeutusaineet kohtuullisesti käytettynä olisivat ihmisille haitallisia, vaikka nekin saattavat lisätä mieltymystä makeisiin ruokiin ja juomiin. Vesi on silti janojuomista parhain.

Brownell KD et al. The Public Health and Economic Benefits of Taxing Sugar-Sweetened Beverages.

www.nejm.org September 16, 2009 (10.1056/NEJMhpr0905723)