Ketogeeninen dieetti vaikeassa lapsen epilepsiassa

kirjoittanut | 11.06.2010 | Uutiset

Tausta

Infantiilispasmioireyhtymä on imeväisikäisille tyypillinen epilepsian muoto. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja mahdollisuuksien mukaan myös kirurgisesti. Viimeaikoina sairauden hoitokeinona on tutkittu myös ketogeenistä dieettiä, jossa hiilihydraattien määrää rajoitetaan ja energia tulee pääasiassa rasvoista, jolloin aivot käyttävät energianlähteenään ketoaineita glukoosin sijaan. Ketogeenisen dieetin vaikutusmekanismia ei tunneta tarkkaan.

Tutkimusasetelma

Amerikkalainen tutkijaryhmä ohjasi 104 pikkulasta (keski-ikä 1,2 vuotta) ketogeeniselle dieetille vuosina 1996-2009. Hoidon tehokkuutta seurattiin puhelinkeskusteluilla vanhempien kanssa, vastaanottokäynneillä sekä aivosähkökäyrän avulla 3 kuukauden välein. Tutkimus oli avoin ja kontrolloimaton seurantatutkimus.

Tulokset

Kuuden kuukauden päästä ketogeenisen ruokavalion aloittamisesta 64 % lapsista ja 1-2 vuoden kohdalla 77 % lapsista sai puolet vähemmän kohtauksia. Kohtaukset loppuivat kokonaan 37 prosentilla lapsista vähintään kuuden kuukauden ajaksi seuranta-aikana. Lisäksi 62 % raportoi lapsen kehityksen parantuneen, aivosähkökäyrä näytti paremmalta 35 prosentilla ja 29 % pystyi lopettamaan kohtauksia estävän lääkityksen. Osa potilaista (33 %) sai haittavaikutuksia huononi ketogeenisen ruokavalion aloittamisen jälkeen. Tavallisimpia haittoja olivat närästys ja ummetus. 6 % kärsi hidastuneesta kasvusta.

Tutkijaryhmän mukaan 2/3 lapsista hyötyi ketogeenisesta dieetistä infantiilispasmioireyhtymän hoidossa ja heidän mielestään ketogeenistä dieettiä tulisi harkita vakavasti lääkityksen vasteen ollessa huono.

Pohdinta

Lasten epilepsiat ja kuumekouristukset käypä hoito -suosituksessa ketogeenistä dieettiä suositellaan harkittavan epilepsian hoidossa jos epilepsialääkkeet eivät tehoa toivotulla tavalla tai niistä aiheutuu runsaasti haittavaikutuksia eikä kirurgisen hoidon mahdollisuutta ole. Ketogeenisen dieetin noudattaminen vaatii tiivistä yhteistyötä ruokavalioon perehtyneen ravitsemusterapeutin kanssa, jotta lapsen kasvu ja riittävä ravintoaineiden saanti saadaan turvattua.

Toivottavasti aiheesta tehdään lisää tutkimuksia, joissa huomio olisi kiinnittynyt hoidon vaikutusten lisäksi myös ruokavalion laatuun ja sen toteuttamiseen käytännössä. Kuten tutkimustulokset osoittavat, että vaikka useimmat potilaat näyttävät hyötyvän ketogeenisestä ruokavaliosta, joillekin siitä saattaa olla haittaakin, esim. kasvun heikkenemisenä.

Katso lisätietoa ketogeenisesta dieetistä epilepsian hoidossa aikaisemmista uutisista.

Hong AM et al. Infantile spasms treated with the ketogenic diet: prospective
single-center experience in 104 consecutive infants. Epilepsia 2010. Epub ahead of print.